Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Η δύσκολη περίοδος της εφηβείας



Πολλές φορές οι γονείς λένε και σκέφτονται «τι να το έπιασε το παιδί μου, δεν καταλαβαίνω» και φυσικά δεν μπορούν να καταλάβουν τι είναι αυτό που «πιάνει» τα παιδιά, καθώς το καθένα τους βιώνει με τον δικό του τρόπο καθετί που του συμβαίνει στην ιδιαίτερη αυτή περίοδο της ζωής, που την λένε εφηβεία.

Πρόκειται για το τελευταίο αναπτυξιακό στάδιο, μια μεταβατική περίοδος από τον κόσμο της ανεμελιάς στην ενήλικη ζωή. Στο διάστημα των χρονών που διαρκεί η εφηβεία, οι αλλαγές που πραγματοποιούνται συμβαίνουν σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης. Στο σωματικό, στο γνωστικό, στο συναισθηματικό και στον κοινωνικό τομέα. Τα πρώτα χρονιά δίνεται έμφαση στις σωματικές αλλαγές και το τέλος της εφηβείας αποτελείται από ψυχικό και κοινωνικό φαινόμενο. Το παιδί προσπαθεί να προσδιορίσει την ταυτότητα του και τον στόχο του. Είναι αναγκαίο να καταλάβουν οι γονείς το ποσό σημαντικό είναι για τα παιδιά η κατανόηση, η υπομονή, η υποστήριξη και η σωστή μεταξύ τους επικοινωνία.


Ο σωματικός τομέας έχει ραγδαίες αλλαγές, άλλες ορατές και άλλες όχι. Οι διαστάσεις του σώματος και οι γενετικές λειτουργίες του αλλάζουν σε πολύ γρήγορο ρυθμό. Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να κατηγορούμε τα παιδιά για τις αλλαγές αυτές. Το μόνο σίγουρο με αυτή την πράξη μας είναι ότι θα μειώσουμε την αυτοεκτίμηση   τους και θα τα αναστατώσουμε.

Ουσιώδη αλλαγή παρατηρούμε και σε όλα τα οργανικά συστήματα. Στο γεννητικό, αναπνευστικό, πεπτικό και νευρικό. Επίσης ορμονικές αλλαγές συμβάλλουν και αυτές στην βιωματική αλλαγή του εφήβου. Ο έφηβος παύει να έχει την παιδική μορφή, τα χαρακτηριστικά του φύλου διαμορφώνονται σίγα-σίγα και δημιουργείται το καινούργιο σώμα του αυριανό ενήλικα. Όμως για τον έφηβο πολλές φορές είναι δύσκολο να αποδεχτεί αυτές τις αλλαγές με αποτέλεσμα να βιώνει ψυχική ένταση. Η ψυχική αυτή ένταση πιθανό να συνοδεύεται από προσπάθεια απόκρυψης των αλλαγών και αρνητικά συναισθήματα.    

Οι αλλαγές στον γνωστικό τομέα έχουν να κάνουν με την συμπεριφορά , με τις αλλαγές στις συζητήσεις τους , με τις γνώσεις και με τις σκέψεις τους. Δηλαδή τώρα πια οι συζητήσεις τους δεν θα είναι γύρω από καθημερινά θέματα αλλά θα έχουν να κάνουν με πιο προσωπικά θέματα και πιο επιχειρηματικά.

Στον ψυχικό και κοινωνικό τομέα πρέπει να ξέρει ο έφηβος ποιες είναι οι ικανότητες τα πιστεύω  και ποιες οι αδυναμίες του ώστε να τα χειριστεί σωστά για την πραγματοποίηση των στόχων του. Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται και αισθάνεται τα πράγματα αλλάζει συνεχώς από το ένα άκρο στο άλλο. Η προσπάθεια των παιδιών να αποδεχτούν τις αλλαγές που τους συμβαίνουν και να αποκτήσουν τη δική τους ταυτότητα έχει ως αποτέλεσμα στο συναισθηματικό τους κόσμο και τα κάνει συνήθως να έχουν κάποιες αντιδράσεις όπως , ότι ο έφηβος φοβάται και ανησυχεί για τη σωματική του εμφάνιση , είναι νευρικός και πολλές φορές εχθρικός απέναντι στους άλλους , δεν είναι σταθερός στις αποφάσεις του , έχει κριτική διάθεση απέναντι στους άλλους  και αμφισβητεί αυτούς φροντίζουν για το καλό του , διεκδικεί με κάθε τρόπο τα δικαιώματα του και νιώθει πως μόνο αυτοί που βιώνουν την ίδια κατάσταση μπορούν να τον καταλάβουν και για αυτό είναι στενά συνδεδεμένοι με τις παρέες ίδιων ηλικιών .

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για το παιδί σας . Η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος όσο κι αν εμείς νομίζουμε ότι επειδή είναι παιδιά προβλήματα θα έχουν . Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση τους . Εσείς πρέπει να στηρίξετε το παιδί σας σε κάθε αναταραχή που βιώνει. Χρειάζεται υπομονή και διακριτικότητα στις κινήσεις σας ώστε να βοηθήσετε το παιδί στην προσπάθεια του «να ανακαλύψει τον εαυτό του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου