Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ



Στην εποχή της τεχνολογίας, πολλοί άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, έχουν βασίσει την ζωή τους σ’ αυτήν, ή απλώς την χρησιμοποιούν για να κάνουν την ζωή τους πιο εύκολη.

Όπως είναι λογικό, οι έφηβοι έχουν προσαρμοστεί σ’ αυτόν τον τρόπο ζωής. Παρόλο που υπάρχουν αυτοί που χάνουν το μέτρο και εξαρτώνται απ’ αυτές τις μαγικές συσκευές, οι περισσότεροι δεν περνούν το όριο και απλώς κάνουν την ζωή τους καλύτερη με την χρήση της τεχνολογίας.

Η πιο χρησιμοποιημένη συσκευή είναι το κινητό τηλέφωνο. Οι έφηβοι από μικρή ηλικία μάλιστα, μαθαίνουν να εισάγουν τα κινητά τηλέφωνα στην ζωή τoυς, ως ένα μέσο επικοινωνίας, αλλά και ως παιχνιδομηχανή και mp3 player.


Η δεύτερη καλύτερη συσκευή για τους εφήβους είναι ο Η/Υ. Για τους εφήβους, αυτό το μηχάνημα, αν έχει πρόσβαση στο Ίντερνετ, γίνεται μέσο επικοινωνίας, διασκέδασης και ενημέρωσης. Πρώτον, οι έφηβοι συνωστίζονται στα chat-room, στo facebook, στο MSN,και στο twitter, και μιλάνε με τους φίλους τους, μαθαίνουν τι γίνεται στον κόσμο, και παίζουν παιχνίδια. Ύστερα, τα online games κυριαρχούν στις προτιμήσεις των αγοριών, οι οποίοι περνούν αρκετές ώρες την εβδομάδα παίζοντάς τα. Τέλος, το YouTube, που χρησιμοποιείται από δισεκατομμύρια  χρήστες, είναι μια ιστοσελίδα με video που προσφέρει κυριολεκτικά τα πάντα.

Τέλος , η τηλεόραση, ειδικά στις μικρότερες ηλικίες, είναι κομάτι αναπόσπαστο της  καθημερινότητας των ανθρώπων.  Όπως και ο Η/Υ, χρησιμοποιείται για την ενημέρωσή μας και την ψυχαγωγία μας.

Φυσικά, όπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι:¨ παν μέτρον άριστον¨. Πολλοί έφηβοι έχουν οδηγηθεί στο να κάνουν λάθος πράξεις, σε σημείο αυτοκτονίας, επηρεασμένοι από το Ίντερνετ. Το Ίντερνετ αν δεν είσαι προσεκτικός μπορεί να αποδειχτεί νε είναι ένας πολύ επικίνδυνος τόπος. Το διαδίκτυο είναι ένας τόπος όπου δεν μπορείς να δεις τα πρόσωπα με τα οποία έχεις επαφή, ούτε να ξέρεις τι είναι αλήθεια και τι όχι.  Γι’ αυτό ο οποιοσδήποτε μπορεί να εξαπατηθεί.

Επίσης, όσον αναφορά τα κινητά, εκπέμπουν τόση πολλή ραδιενέργεια, που θα μπορούσαν να ψήσουν ένα αυγό σε λίγη ώρα. Είναι λογικό λοιπόν, να κάνουν και το ίδιο στον εγκέφαλό μας ύστερα από πολύωρη χρήση. Και τέλος, η τηλεόραση είναι μια παθητική δραστηριότητα, δηλαδή δεν κάνεις τίποτα, και απλώς παρακολουθείς. Αυτό μπορεί να αποβλακώσει τον εγκέφαλο αδρανοποιώντας τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Γενικώς, στην εποχή όπου η τεχνολογία έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, πρέπει να την χρησιμοποιούμε με τον σωστό τρόπο, και με μέτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου